RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Niš je dobra destinacija, svi hoće ovde da ulažu

Sastanak-Nis-s

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je u Niškoj Banji potpisivanju ugovora između Ministarstva privrede i kompanije „Integrejted mikroelektroniks“.

U obraćanju posle potpisivanja ugovora, Aleksandar Vučić je rekao da se ponosi time što će Niš postati centar regiona, primetivši da je tome dobrim delom doprinela i vlada.

Predstavnicima kompanije „Integrejted mikroelektroniks“ (IME), premijer Vučić je poručio da želi da vidi 1.250 zaposlenih, da budu zadovoljni sa porodicama u Niškoj Banji i da ga veoma raduje što je ugovor potpisan.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci, kada je bio u Nišu, rekao da će uraditi dosta toga za taj kraj, nabrajajući da su do sada dovedeni „Džonson elektrik“, koji će imati 3.000 zaposlenih, „Aster“, te da će uskoro doći i „Cumtobel“, koji je „mercedes u svetu svetla“ i donosi novi kvalitet.

Vlada je, poručio je, za Niš definitivno izdvojila dosta novca, a kao primer naveo da je samo za IME izdvojeno 6.800 eva po zaposlenom.

„Time pokazujemo koliko novca dajemo za Niš“, rekao je i dodao da će kad prođe kampanja otvoriti i velelepni Klinički centar.

Naveo je da je vlada izdvojila i novac za budžetske potrebe Niša, a da građani mogu da očekuju bolje vreme za svoj grad i za nišavski region.

Uskoro se završava Koridor 10, najavio je, dodajući da Nišlije uskoro mogu da očekuju ubrzanje početka radova na auto-putu Niš–Priština, što je, primetio je, tražila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Nećemo, međutim, biti zadovoljni dok broj nezaposlenih u Nišu ne bude ispod 20.000, a u nišavskom regionu ispod 30.000“, poručio je premijer Vučić.

Sledeće godine, kako kaže, a o tome je, podsetio je, razgovarao i sa evropskim komesarom Hanom u Sarajevu, Niš će biti domaćin sastanka zapadnoevropskih premijera.

„Na taj skup će doći svi evropski i lideri regiona“, objasnio je premijer Vučić.

Upitan koliko je vlada uložila u posao s kompanijom IME, Vučić je rekao da je to 8,6 miliona evra, ali da treba imati u vidu koliko je i ranije uloženo u Niš, a po čemu se, kako je naveo, vidi koliko nam je Niš važan.

„Da li neko može da mi pokaže, ne računajući prethodnu i ovu godinu, da su tolike investicije došle u Niš, a da pri tome nijedan veliki sistem nije ugašen“, upitao je i naveo da će u toj kompaniji biti zaposleno 143 inženjera, te da će ih biti još više.

„Jedna fabrika otvara drugu“, poručio je Vučić i podsetio da je isto to rekao i za „Džonson elektrik“ kada je došao u Srbiju, u Niš.

Vučić je ponovio da je Niš dobra destinacija i da tamo svi hoće da dođu i ulažu, ali i naveo da će, tamo gde problema ima, država da investira.

„Naši su ljudi obučeni, dobro rade, imamo stabilnost, a i kada imamo pare, onda možemo da pomognemo“, poručio je premijer Vučić, navodeći da je suficit trenutno 11,5 milijardi dinara, a da je bilo planirano da nam deficit u ovom momentu bude 47 milijardi, te da zato može i da se ulaže.

Fabrika u Niškoj Banji biće 15. u svetu u vlasništvu filipinske kompnaije IMI, a Srbija osma zemlja u kojoj investitor sa dalekog istoka ulaže novac. Prednost pri zapošljavanju imaće ineženjeri elektronike i mašinstva.

„Ugovorom smo se obavezali da ćemo u narednih 10 godina zaposliti 1.250 radnika, uložiti više od 30 miliona evra. Donećemo nove tehnologije i dovesti nove klijente“, kaže izvršni direktor IMI Žil Bernard.

izvor – RTS