RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Sutra raspisivanje i datum izbora

parlament

Predsednica parlamenta Maja Gojković sutra će u 13 časova raspisati predsedničke izbore i saopštiti datum njihovog održavanja.

Sutra u 13 časova, prilikom raspisivanja izbora, obratiću se javnosti i saopštiti datum kada će izbori za predsednika Republike Srbije biti održani, rekla je Maja Gojković na konferenciji za novinare u parlamentu.

Dodala je da će i sednica Skupštine Srbije biti nastavljena nakon završetka predsedničkih izbora.

Takvu odluku Gojkovićeva je, kako kaže, donela jer je današnje zasedanje pokazalo da zbog ponašanja opozicije u parlamentu ne može da se radi, javlja izveštač RTS-a.

Navela je da je opozicione poslanike pozvala na konsultacije, ali da su oni, kako kaže, vređali funkciju predsednice parlamenta.

„Nastavićemo ovo prvo zasedanje odmah nakon završetka predsedničkih izbora, jer kao predsednik parlamenta Republike Srbije želim da sačuvam i dostojanstvo ovog parlamenta i demokratiju koju smo postigli“, kaže Gojkovićeva.

Navela je da je jutros odlučila da napravi pauzu radi političke stabilnosti i da je očigledno donela dobar zaključak, što se videlo po onome što je usledilo, a to su, kaže, „revije“ konferencija za štampu i izjave pojedinih šefova poslaničkih grupa, koji su, pritom, iznosili neistine.

„Svako ko ima političkog iskustva video je kako bi izgledale sednice parlamenta“, rekla je Gojkovićeva i dodala da je sramota zbog svega što je čula na svoj račun i račun parlamenta.

Objasnila je da je prvu sednicu redovnog zasedanja u 2017. godini zakazala u skladu sa Ustavom i Zakonom o Narodnoj skupštini sa predlogom dnevnog reda sa 12 tačaka, te da je jutros odlučila da održi kolegijum sa šefovima i zamenicima šefova poslaničkih grupa.

„Na moj predlog razgovarali smo o tome kako da organizujemo rad Skupštine i za vreme održavanja i posle raspisavanja predsedničkih izbora“, rekla je Gojkovićeva i dodala da je nekoliko šefova poslaničkih grupa zatražilo i pojedinačne sastanke.

Prva sednica redovnog prolećnog zasedanja Skupštine Srbije počela je uz himnu i postavljanje garde na ulazu u parlament. Na dnevnom redu je 12 tačaka.

Tokom usvajanja dnevnog reda, negde oko pola sata od početka sednice, određena je pauza, nakon čega je predsednica parlamenta Maja Gojković otišla u Vladu na konsultacije.

Opozicija je zbog toga protestovala, ocenjujući da joj se time onemogućava da se čuje njen glas u parlamentu.

izvor – RTS