RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Pisac Miomir Petrović predstavlja najnoviji roman

kuca_od_soli-miomir_petrovic_v

 Pisac Miomir Petrović biće gost Narodne biblioteke „Sveti Sava“ u ponedeljak, 20. februara u 19 h.

Posetiocima će tada biti predstavljen njegov novi roman „Kuća od soli“.

„Kuća od soli“ je uzbudljiv triler u kome pisac sjedinjuje priču o umetnosti i prikaz istorijskih prilika pre i početkom Drugog svetskog rata.

Glavni junak romana Arsenije Martinović je neobičan čovek, Srbin i katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, svedok burnih istorijskih događaja od 1935. do 1943. godine.

Angažovan je da prikuplja umetnička dela za kolekciju budućeg „Muzeja kneza Pavla“, potom i da u Severnoj Africi sačuva deo te vredne kolekcije od okupatora.

„Usamljenost pojedinca, usamljenost nacije, usamljenost civilizacije, to je ono čime se ‘Kuća od soli’ zapravo posvetila kao štivo. To je tragika čoveka Arsenija Martinovića, a ja negde duboko verujem i da je tragika svakog ljudskog bića, pustoća egzistencije kada se nađemo u tim rubnim vremenima, neuralgičnim vremenima“, kaže pisac Miomir Petrović.

Petrović smatra da su svi naši napori, svi ti artefakti briljantne civilizacije, koju naročito umetnici ostavljaju za sobom, vrlo podložni isparenju, manipulaciji, istorijskoj ili političkoj igri u kojoj nestaju kao i egzistencija. Tako je, kaže, i naslov romana namerno „oksimoronski“ izabran.

„Od blokova soli se ne gradi kuća kao što se grade koptske kapele, koje pominjem, na severu Tunisa – kao jednu metaforičnu ravan zato što svaka kiša, odnosno jedna jedina kiša može da ih rastopi. To je odnos, makar moj, prema tom filozofskom disputu i kada je reč o umetničkom delu i kada je reč o egzistenciji“, rekao je Petrović.

Autor romana kaže da je veliko pitanje Arsenija Martinovića kao glavnog junaka, pa i njega kao pripovedača – nije li naš život takav, toliko titrav, toliko treperav, da zapravo nismo sigurni, ako objektivno gledamo, postojimo li.

Promocija romana u  Biblioteci  počinje u 19 sati.

izvor – RTS