RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Susret sa Ljubivojem Ršumovićem povodom Svetskog dana knjige

FireShot Capture 3243 - RTV Šumadija - Ljubivoje Ršumović dobitnik nagrade _Odzivi Filipu Vi_ - www.youtube.com

Povodom Svetskog dana knjige za decu koji se obeležava 2. aprila, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje susret sa književnikom Ljubivojem Ršumovićem u sredu, 5. aprila od 12 časova u velikoj sali OMŠ „Petar Ilić“.

Ovom prilikom, bard poezije govoriće svoje stihove kroz interaktivan odnos sa decom. Ljubivoje Ršumović rođen je u Ljubišu, na Zlatiboru, 1939. godine. Radio je u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu. U Televiziji Beograd režirao je i snimio preko šest stotina emisija.
Objavio je 103 knjige, uglavnom za decu. Pesme su mu prevođene na engleski, mađarski, rumunski, italijanski, bugarski i romski jezik. Dobio je sve književne nagrade koje se kod nas dodeljuju za literaturu za decu, kao i nekoliko zapaženih međunarodnih priznanja. Ove godine, povodom Sretenja, dobio je i nagradu za rodoljubivu poeziju „Odzivi Filipu Višnjiću“ za 2023. godinu koja mu je uručena u Narodnoj bibloteci „Sveti Sava“ u Aranđelovcu.
Najpoznatiji su mu naslovi: Ma šta mi reče, Pričanka, Pevanka, Još nam samo ale fale, Vesti iz nesvesti, Nevidljiva ptica, Domovina se brani lepotom, Sjaj na pragu, Rošavi anđeo, Zov tetreba, Uspon vrtovima, Pesme uličarke, Severozapadni krokodil, Pošto prodaš to što misliš, Opasan svedok, Ne vucite me za jezik, Gujina stena, Bukvar dečjih prava, Tri čvora na trepavici, Tajna ledne pećine, Beli paketi, Čini mi se vekovima, Kuća sa okućnicom, Sunčanje na mesečini, Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke, Zauvari, Piter Veličanstveni, Planiranje prošlosti, Vidovite priče, Vid iz Talambasa, Šumkula u škripcu, Fazoni i fore.