RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Stop nasilju nad ženama

SLIKA5-1080x668

U Srbiji je od početka godine u porodično – partnerskom nasilju ubijeno 30 žena, a 328 u poslednjih 10 godina rečeno je danas povodom početka obeležavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad žemana“ na kojoj je ukazano da je nasilje nedopustivo.

Potresnu statistiku o nasilju nad ženama građani će moći da čuju od sutra preko SOS narandžastog telefona koji će u narednih 16 dana biti postavljen na Trgu Republike.

Navodeći da će telefon zvoniti svih 16 dana na uzbunu kako bi kog građana probudio svest o veoma važnom problemu, savetnica potpredsednice Vlade za radnu ravnopravnost Branka Drašković podsetila je da kampanja počinje sutra na dan kada će gotovo ceo svet jednoglasno reći – Stop nasilju.

“Život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je moralna obaveza svih nas“, poručila je Drašković dodajući da će u narednih 16 dana simbolično narandzastom bojom biti osvetljenji znameniti objekati u Beogradu – zgrade Vlade, Skupštine Srbije, Mosta na Adi, beogradski Pobednik…

Kako kaže, cilj je da se podseti da je nasilje nad ženama i devojčicama nedopustivo i da se ne sme tolerisati.

“Dve od tri žene trpe neku vrstu nasilja, počinilac nasilja je uvek neko ko je žrtvi poznat i to je najčešće bivši ili aktueni partner. Dakle najviše nasilja dešava se u porodičnom domu“, ukazala je Drašković ocenjujući da su žene u svojoj kući namanje bezbedne, a da bi baš tu trebalo da se osećaju bezbedno.

Kako je istakla, žene nasilje trpe dugo zato što se plaše nasilnika, često sredina trazi krivicu u njima, zato što nemaju podršku svog okruženja, ekonomski su zavisne, imaju decu…

“Statistika kaže da žena u Srbiji trpi nasilje u proseku 10 godina“, rekal je Drašković podsećajući da je kampanja “16 dana aktivizna“ nastala 1991. godine u okviru Centra za žensko globalno liderstvo, da počinje 25. novembra na Međunatrodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a da se završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Podsećajući da Koodinaciono telo za rodnu ravnopravnost postoji već dve godine i aktivno radi na suzbijanju nasilja, ona je navela da će to telo na čijem je čelu potpredsednica vlade Zorana Mihajlović nastaviti sa primenom Istambulske konvencije i borbom za bolji položaj žena.

“Borba protiv nasilja može biti uspeša jedino ako reagujemo svi zajedno“, zaključila je Drašković koja je sa autorom predstave “Trpele“ o promovisanju kulture nenasilja i tolerancije Slobodanom Skerlićem razmenila Sporazum o saradnji kako bi od ove predstave bio snimljen i film.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da Savet Evrope veoma ozbiljno shvata problem nasilja nad ženama.

“Nasilje nad ženama i devojčicima je užasno kršenje ljudskih prava. To je, takođe, najčešći oblik kršenja ljudskih prava u Evropi“, rekao je Kartrajt dodajući da se nasilje nad ženama tiče svih nas.

On je istakao i da je Studija koju je objavio Savet Evrope pokazuje da je širom Evrope, a to uključuje i Srbiju, jedna petina do jedne četvrtine svih žena iskusilo fzičko nasilje bar jednom u svom odraslom životu, kao i da je više od jedne desetine pretrpelo seksulano nasilje uključujući i korišćenje sile.

Prema njegovim rečima, većina takvih nasilnih činova je izvršena od muškaraca u neposrednom društvenom okruženju žene, odnosno najčešće nasilje je izvršio partner ili bivši partner.

“Jasno je da je porodično nasilje široko rasprostranjeno i često, iako se dešava u okruženju, ostaje nezapaženo“, rekao je Katrajt.

Okupljenima se obratila i žena žrtva nasilja koja je istakla da samo finansijski nezavisna žena trajno može da kaže ne nasilniku.

izvor – Tanjug