RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Posthumna Izložba fotografija Nemanje Bogdanovića

FireShot Capture 068 - -

Narodna biblioteka „Sveti Sava“, Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ i Centar za kulturu i obrazovanje Opštine Aranđelovac u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i ljubaznošću Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“ organizuju od 2. do 30. septembra 2021. godine posthumnu Izložbu fotografija Nemanje Bogdanovića pod nazivom „Italija kakvu još niste upoznali“ u Paviljonu Bukovičke banje, popularnoj Biveti.

Naš sugrađanin, Nemanja Bogdanović (4. maj 1987-31. maj 2021), arhitekta po obrazovanju, tokom desetak godina putovanja Italijom, posetio je 18 italijanskih regija, obišao više stotina mesta, a bolje istražio čak sto deset, pri čemu je prešao oko 30 hiljada kilometara. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovekovečio je mobilnim telefonom u više hiljada fotografija. Tako je došlo do saradnje sa Italijanskim kulturnim centrom i prve samostalne izložbe „Italija kakvu još niste upoznali“ u Kladovu , a sada i u njegovom rodnom gradu pod Bukuljom. Posthumna izložba rezultat je pomenutih ustanova, institucija i Nemanjinih roditelja.
Nemanja Bogdanović rođen je u Aranđelovcu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Tokom školovanja, učestvovao je na brojnim takmičenjima na kojima je nagrađen sa 22 diplome. U Beogradu je završio Arhitektonski fakultet. Govorio je nemački, francuski, engleski i italijanski jezik. Zanimao se i za umetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija. Proputovao je Evropu iz koje je takođe doneo veliki broj fotografija. Zanimali su ga i rodoslovi familija, ali rezultate istraživanja svojih Bogdanovića nije stigao da objavi. Iznenada je preminuo u 34. godini života.
Otvaranje posthumne Izložbe fotografija Nemanje Bogdanovića pod nazivom „Italija kakvu još niste upoznali“ je u četvrtak, 2. septembra u Paviljonu „Knjaz Miloš“ u 18 časova.