RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

6. avgust – Dan rudara

rudar 1

Ministar energetike Aleksandar Antić čestitao je svim rudarima i zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije 6. avgust – Dan rudara.

Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova izrazio je puno poštovanje za njihov savestan rad i tom svečanom prilikom najavi im je dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Aleksandar Antić je rekao da je rudarski sektor Srbije jedan je od najdinamičnijih delova privrede, u njemu radi oko 29.000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019., i čini jednu od okosnica naše ekonomije.Rudarski posao, napominje, jeste težak, možda i najteži, ali on je u Srbiji istovremeno i veoma atraktivan i motiviše mlade ljude da mu se posvete, jer garantuje dobru zaradu i sigurnu egzistenciju.

Dodaje da „imamo velika očekivanja od investicija u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika ‘Čukaru Peki’ i rudnika ‘Jadar’, ukupno oko tri milijarde dolara u narednih nekoliko godina, što će podići naš rudarski sektor na još viši nivo“, napominje Antić.

Pored toga, intenzivno se, ukazuje, radi i na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, naravno i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu i dodaje da sve to zajedno govori o stalnom rastu našeg rudarskog sektora i povećanju njegovog učešća u BDP-u Srbije.

Zato, kaže, i ovog 6. avgusta imamo mnogo razloga da sa „ponosom kažemo da je Srbija zemlja vrednih i stručnih rudara i zemlja velike rudarske industrije i još većih potencijala koje ubrzano stavljamo u punu funkciju“.

„Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije još jednom želim srećan praznik i još mnogo uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav – Srećno!“, čestitao je Antić.