RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Uvid u birački spisak opštine Aranđelovac

birački spisak

Povodom  izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije koji su zakazani za 21. jun 2020. godine, obaveštavaju se građani opštine Aranđelovac da od 12. maja mogu vršti uvid u birački spisak koji se vodi za područje opštine Aranđelovac.

Građani mogu vršti uvid u birački spisak svakog radnog dana i subotom od 7.30 do 15.30 h u prostorijama Skupštine opštine Aranđelovac – kancelarija broj  11 u prizemlju.

Prilikom uvida, građani mogu podneti zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka u birački spisak.

Uvid i zahtevi se mogu podnositi sve do zaključenja biračkog spiska, do 05. juna do 24 časa odn. do 17. juna do 24 časa promene u biraćkom spisku vršiće Ministarstvo nadležno z aposlove uprave.

Interno raseljena lica upisuju se u birački spisak prema mestu u kojem su prijavljena kao interno raseljena lica.

Građani mogu podneti zahtev Opštinskoj upravi da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim predsedničkim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji, a birački koji borave u inostranstvu preko nadležnog državno konzularno predstavništva Srbije u inostranstvu, ili neposredno opštinskoj upravi prema mestu prebivališta u zemlji mogu podneti zahtev da se u birački spisak upise podatak da će na predstojećim parlamentarnim izborima glasati u inostranstvu. Ovaj zahtev se može podneti do 30. maja.

Pozivaju se i maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije do dana izbora izvrše uvid u birački spisak i ažuriraju svoje podatke u biračkom spisku.

Nakon proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po postupku koji važi za građane.

Od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora, sve promene u biračkom spisku vrši Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

OPŠTINSKA UPRAVA OPŠTINE ARANĐELOVAC