RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Mesec dana vanrednog stanja, najavljena najduža zabrana kretanja od 84 sata

FireShot Capture 1487 - RTS __ Koronavirus - www.rts.rs

Pre tačno mesec dana, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Preminule su 94 osobe, zaraženo njih 4.465. Tokom predstojećeg vikenda kretanje će biti zabranjeno od petka u 17.00 do utorka u 5.00, ali penzioneri će od sledeće nedelje moći da izlaze napolje.

 Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije je izneo razloge zbog kojih je na „Fejbuku“ napisao poruku da se želi da se povuče iz borbe sa koronavirusom, ali i zašto se vratio u tim.Od 256 korisnika i 98 zaposlenih u Gerontološkom centru Niš, u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik doma i pet radnika tog centra.

Zbog propusta u radu tog centra, uhapšen je direktor, a Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada centra i Ministarstva za socijalna pitanja.

Sinod SPC traži privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs, krizni štab smatra da ta molba negira pokušaje da se zaustavi epidemija. I predsednik Vučić rekao je da podržava lekare, te da će o ovom pitanju još jednom razgovarati sa patrijarhom.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ističe da je stav struke jasan i da je visoko rizično svako ponašanje koje može da dovede do povećanje broja zaraženih.

Bitku sa koronavirusom izgubile su 94 osobe, a među njima i direktor niškog Urgentnog centra Miodrag Lazić, kog su sugrađani ispratili uz „Marš na Drinu“ Stanislava Biničkog.