RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Tesla dani širom Srbije

tesla

Teslin 160. rođendan biće sutra obeležen širom Srbije u okviru manifestacije „Tesla dani 2016“, saopštio je organizator „Klaster puteva kulture“.

Kako se navodi, tokom čitavog jula 2016, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan.

Na aerodromu Nikola Tesla od 12 sati biće premijerno prikazan video rad umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećen Nikoli Tesli.

Ovaj video rad, kao i filmovi o starim hidroelektranama, prikazivaće se povodom rođendana Nikole Tesle i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime će „Tesla dani 2016“ simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Elektroprivreda Srbije poziva na Kalemegdan 10. jul, od 15 do 23 sati, na edukativno zabavnu igru koja se tematski oslanja na život i rad Nikole Tesle.

„Okupite ekipu od dva do šest igrača i u roku od pet do 10 minuta istražite Tesla sobu kako biste došli do konačnog otkrića i nagrade! Kalemegdan je nezaobilazan i ukoliko želite da ekskluzivno vidite veliki eksperiment koji je Tesla izveo u svojoj laboratoriji pre tačno 125 godina“, navodi se u saopštenju.

Baš na rođendan Nikole Tesle može se zaviriti i u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Svoja vrata specijalno na taj dan otvoriće hidroelektrana „Pod gradom“ u Užicu, a preko Turističke organizacije Niša možete najaviti i posetu hidroelektrani „Sveta Petka“ u Sićevačkoj klisuri.

U ponedeljak obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane, organizuje Sportsko turistički centar Bajina Bašta.

Posebno iznenađenje za 10. jul priprema Narodni muzej Kragujevca, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu.

Zahvaljujući njima moći će zainteresovani da učestvuju u mnogim eksperimentima, a od nekih modela Teslinih patenata može vam se bukvalno dići kosa na glavi.

Ceo program „Tesla dana 2016“, koji se odvijaju u više od 10 gradova širom Srbije, može se pratiti na sajtu rute Putevima Tesle – www.teslaways.rs.

Manifestacija je sačinjena od niza mahom besplatnih programa, koji će se odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima.

Ovogodišnji veliki jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja se, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle, obeležava jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016.

Manifestacija Tesla dani je deo rute „Putevima Tesle“ kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija, Hrvatska.

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, EPS i Trizma, a prijatelji projekta Grad Beograd, opština Negotin, Istorijski arhiv Negotin, Narodni muzej Kragujevac i drugi.