RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Domu zdravlja dodeljen grant za unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite

Dom zdravlja 05 10 yt - YouTube

Dom zdravlja Aranđelovac je jedan od domova zdravlja kome je dodeljen grant za unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite.

Finansijska sredstva i podrška sprovođenju programa grantova za projekte usmerene na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obezbeđeni su u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

U DZ Aranđelovac planirano je unapređenje kvaliteta pruženih usluga u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, kako urbanog tako i ruralnog područja opštine Aranđelovac – predviđeni broj je 1200 od toga 500 za skrining za kardio-vaskularne bolesti.

Projekat će se sprovoditi odlaskom tima ( lekar/sestra)u sve mesne zajednice opštine Aranđelovac, gde će se obavljati preventivni pregledi sa uzimanjem uzoraka za laboratoriju, a u saradnji sa lokalnom zajednicom održaće se i predavanja, radionice i tribine na temu prevencije KVB.

Projekat podrazumeva i nabavku nedostajuće opreme ( EKG-aparata, tenziometra, glukomera, stetoskopa, pulsnih oksimetara…). Navedeni projekat je od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu radi identifikacije grupacija stanovništva koje su izložene povećanom riziku oboljevanja od bolesti od većeg javno-zdravstvenog značaja, jer se radi o preventabilnim bolestima, i adekvatnim intervencijama u lokalnoj zajednici može se uticati na krajnji ishod bolesti.