RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

General Volters sa Vučićem o komunikaciji Kfora i Vojske Srbije

5221CFA2-15C7-49A2-930E-A0092E347C25_cx15_cy0_cw67_w1023_r1_s

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu i komandantom evropske komande američkih snaga generalom Todom Voltersom.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa NATO-om, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Srbije je istakao da su međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO-a garant bezbednosti srpskog naroda na KiM. Zato je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom KFOR-a i istovremeno prihvatio da vrh naše Vojske bude na raspolaganju za komunikaciju sa KFOR-om.

„Dobra komunikacija između Vojske Srbije i KFOR-a je važna kako bi, bez oklevanja, bila predupređena svaka krizna situacija na Kosovu i Metohiji. To predstavlja garant bezbednosti srpskog naroda na KiM“, rekao je Vučić.

General Volters je prihvatio da postoji mogućnost međusobne komunikacije „jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti“.

On je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio da će „KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji“ i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM.

General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Vučić je rekao da je saradnja Vojske Srbije sa NATO-om, u okviru programa Partnerstvo za mir, u zajedničkom interesu i izrazio nadu da će ona biti unapređena sa ciljem izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru. Vučić je naglasio da je usaglašen novi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva.

izvor – RTS