RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine

Vucic-siri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Narodnoj skupštini predstavlja Izveštaj o Kosovu i Metohiji, poručio je da je vreme da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, ma kakva ona bila.

Predsednik je poručio da se mora dati odgovor na jedno važno pitanje – u šta verujemo, u laž ili istinu. Ukazao je da „bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti“.

„Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji“, dodao je Vučić.

Može li Srbija, upitao je predsednik, da računa na međunarodno pravo i pravdu, ko su nam prijatelji, da li smo sami sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom.

Vreme je da se otvoreno izabere između slatke laži i gorke istine, naglasio je Vučić. „Moj posao kao predsednika Srbije je da ljudima saopštim istinu ma kakva ona bila“, istakao je on.

„Ali nemojte da posmislite da se neću boriti za naš narod i Kosovo i Metohiju više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju, i koji drže patriotska predavanja, a predavanja ne bi smeli nikom da drže“, napomenuo je predsednik.

„Ako nešto ne promenimo, biće nas dvostruko manje nego Albanaca“

Osvrnuo se potom na prošlost Kosova i Metohije i smene raznih vlasti, i posebno istakao demografske promene koje su kroz istoriju postale dramatično loše za Srbe.

Naveo je da se duga i viševekovana borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije.

„U nekima smo pobedili, a nekima izgubili“, naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih doživljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko nešto ne promenimo, 2100. godine biće nas dvostuko manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu, upozorio je Vučić.

Predsednik je podsetio i na tok pregovora o Kosovu i Metohiji u prethodnim decenijama, jednostrano proglašenje nezavisnosti, dijalog kojem je posredovala EU i koji je rezultirao potpisivanjem Briselskog sporazuma, ali i na teškoće i pritiske koji su potom usledili.

Dijalog je bio važan, u interesu i Srba i Albanaca, jer je važno da se postigne mir, ocenio je predsednik.

Kako je naveo, tokom dijaloga bio je veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih gotovo da nije bilo, ne računajući Olivera Ivanovića, a sve to posle jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Angažovanje Srbije uspelo je da amortizuje i beskompromisan stav onih koji podržavaju kosovsku nezavisnost, istakao je on. „Da li ćemo moći da dobijemo sve što želimo, nećemo“, rekao je Vučić, dodajući da on neće iznositi neistine kao neki drugi. „Ali da ćemo da dobijemo više nego što smo imali, i u to sam apsoluno siguran i ubeđen“, poručio je Vučić.

Plan uspostavljanja „nove normalnosti“

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je predsednik.

Primetio je i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje „velike Albanije“, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

Vučić je naveo da ni predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspeli da navedu Albance da povuku takse od sto odsto, jer oni imaju zaštitu nekog snažnijeg.

Reč je, objasnio je predsednik, o nečemu što je plan, a to je da nas dovode u situaciju „nove normalnosti“. Šta god da urade, neko iz međunarodne zajednice će reći „hajde da vidimo kako da Srbiju nateramo da prizna nezavisnost Kosova“.

Odbacuju svaku ideju o promeni granica, a granice Srbije im nisu bile nepovredive, ukazao je Vučić.

„Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju da odgovorimo i namerno kažem – ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način“, rekao je Vučić i poručio da pogroma kao iz 2004. više neće biti.

Predsednik je ocenio da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka, povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

„Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom“, objasnio je Vučić.

Istakao je da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila u vreme vlasti DOS-a, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost.

Vučić je naveo da su u prethodnim godinama donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.

Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u poslednje vreme, rekao je predsednik Vučić i ponovio da Beograd neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse.

Rekao je da Beograd tokom pregovora sa Prištinom nije imao primedbe na ponašanje evropskih posrednika, odnosno Ketrin Ešton i Federike Mogerini, iako su pritisci bili užasni.

Ubistvo Ivanovića i pokušaj da se uništi ideja o razgraničenja

Predsednik je izjavio da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

„Raspisuju se izbori za Begrad, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa KiM, politički protivnik Srpske liste“, rekao je Vučić.

izvor – RTS,Tanjug