RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Vučić zahvalio Grčkoj na podršci

cipras_vucic_epa_Kosa_S-678x381

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose i da građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja u politici, ekonomiji i drugim važnim pitanjima.

Vučić je istakao da želi da se izgrađuju još bolji ekonomski i sveukupni odnosi. Zahvalio je premijeru Ciprasu i Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i na tome što razume poziciju Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Kako je rekao, Srbija je zahvalna i na podršci na evropskom putu, u forumima EU.

„Verujemo da i vas, koji pružate podršku, Srbija nije obrukala radom u ekonomskoj sferi i drugim sferama života“, rekao je predsednik.

Navodi da je rekao Ciprasu s kakvim problemima se Beograd suočava kada je reč o Kosmetu, o formiranju vojske Kosova, ali i kada je reč o taksama od 100 odsto na srpsku robu koje su uvedene suprotno racionalnom ponašanju u 21. veku.

Dodao je da je to zaustavilo trgovinu i da to utiče na težak položaj srpskog naroda na KiM.

„Mi smo u forumima EU imali podršku od Grčke i izražavam zahvalnost za to“, rekao je Vučić.

Premijer Aleksis Cipras je rekao da su inicijative Prištine o uvođenju taksi protiv srbije i BiH ali i pokušaji stvaranja kosovske vojske neprimereni.

Ističe da to ne doprinosi stabilnosti regiona već izaziva destabilizaciju.

„Potrebno je da to kažemo svom snagom, da iskažemo svoj glas i da istaknem da Vučić i Vlada imaju veoma težak posao i ne treba da skerenu sa kursa“, poručio je Cipras.

Predsednik Srbije i premijer Grčke imali su tet-a-tet sastanak, a ministri dve vlade su razgovarali na odvojenim, bilateralnim sastancima.

Nakon togaje održana druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, u prisustvu Vučića i Ciprasa.

Cipras danas završava bilateralnu posetu Srbiji, ali ostaje u Beogradu zbog sutrašnjeg sastanka kvadrilaterale, kojem će uz njega i predsednika Srbije, prisustvovati i premijeri Bugarske i Rumunije, Bojko Borisov i Vjorika Danćila.

izvor – Tanjug
foto – EPA/ KOCA SULEJMANOVIC