RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Težak mesec je pred nama

Vučić o Kosmetu Težak mesec je pred nama

Srbiju čeka izuzetno težak mesec kada je reč o Kosovu i Metohiji i potrebno nam je jedinstvo naroda i snaga više nego ikada pre, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Aleksandar Vučić je tokom obraćanja medijima u Palati „Srbija“ rekao da Albanci žele da od Srba na silu otmu elektroprenosnu mrežu i ukinu prenos struje od Novog Pazara ka Kosovu, o čemu su ga, kaže, obavestili nadležni iz „Elektromreže Srbije“.

„Optužuju našu elektromrežu da sprečava slobodan promet električne energije tako što teraju Albance da kradu našu struju, pa onda kažu ‘niste u stanju da kontrolišete to’ i zato kažu da će da izbace vas i da uvedu albansku firmu KOST“, rekao je predsednik dodajući da je veoma zabrinut.

Prema njegovim rečima, Evropski savez elektrodistributera (ENTS) koji se bavi tom oblašću sada menja pravila i vrši pravno nasilje.

„Rasprava će biti 6. novembra, a odluka 9. novembra. Reći ću i Nemcima i Francuzima šta o tome mislim, a to bi bio skandal velikih razmera“, naglasio je Vučić.

Objašnjava da je tokom pregovora o energetskim sporazumima dogovoreno da postoje dve kompanije koje će osnovati Zajednica srpskih opština i koje će upravljati sistemima „Valač“ i „Gazivode“ i dodaje da Albanci sada hoće to da otmu i kažu da to pripada Kosovu.

Vučić dodaje da 28. novembra sledi Dan albanske zastave, što Albanci na Kosovu planiraju da obeleže stvaranjem vojske suprotno sopstvenom ustavu i drugim sporazumima.

Zatim će se tokom Generalne skupštine Interpola raspravljati o prijemu Kosova u Interpol, dodaje predsednik.

I parlament u Prištini raspravljaće zatim o ograničavanju delokruga rada svoje delegacije u Briselu posle čega se, kaže predsednik, postavlja pitanje koji je smisao dijaloga.

„Albanci su potpuno ujedinjeni, sve njihove partije su ujedinjene. Ne tražim da se partije u Srbiji ujedinjuju, niti bih ja to voleo, ali je potrebno jedinstvo naroda i biće nam potrebna snaga naroda više nego ikada pre jer ćemo se svim ovim merama suprotstaviti i u skladu sa našim malim mogućnostima borićemo se za interese srpskog naroda“, poručio je predsednik.

Apelovao je na Srbe na Kosovu i Metohiji da ne učestvuju u formiranju takozvane vojske Kosova.

„Pozivam Srbe javno i otvoreno da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, jer tu vojsku formiraju samo da bi i te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe“, rekao je Vučić pozvavši Srbe da im ne pomognu u tom „prljavom poslu“.

Upitan ima li država mehanizam da utiče na Srbe sa KiM da ne prihvate poziv, Vučić je rekao da je taj mehanizam molba države, naroda i predsednika zemlje.

Do sada je ta reč imala vrednost jer se petostruko umanjio broj pripadnika srpske nacionalnosti u kosovskim bezbednosnim snagama, naveo je Vučić.

izvor – RTS