RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Lajkuj zdanje za znanje – Okućnica Ilije Miloševića

Okućnica Ilije Miloševića nalazi se na ulazu u Aranđelovac, iz pravca Topole, preko puta pećine Risovače. Ovu okućnicu najverovatnije je formirao Sreten Milošević, pradeda poslednjeg vlasnika, Ilije Miloševića. U prostranom dvorištu sačuvano je sedam objekata prvobitne okućnice: stara kuća, novija kuća, vajat, mlekar, magaza, koš i bunar. Okućnica Miloševića predstavlja tipičnu seosku celinu iz XIX i početka XX veka zaokruženu pripadajućim objektima. Kao takva, Okućnica Ilije Miloševića proglašena je spomenikom kulture 1992. godine, a od 2007. data je na staranje Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

Ona je do danas sačuvana sa približno istim objektima koji su tu bili od njenog zasnivanja. Stara kuća, vajat, mlekar, magaza, nova kuća – sve su to objekti koji imaju spomenička svojstva, a čitav kompleks okućnice predstavlja značajan spomenik narodnog graditeljstva Šumadije XIX veka.

Zbog konzervatorsko-restauratorskih radova Okućnica nije stalno otvorena za posetioce. U objektima se organizuju povremene etnografske izložbe, dečije radionice i drugi događaji.

Kategorije: ,

 
Izdvojeno
 
FireShot Capture 360 - RTV Šumadija - Gost u studiju - Marina Raguš i Nemanja Joksimović - Y_ - www.youtube.com
Gost u studiju – Marina Raguš i Nemanja Joksimović
FireShot Capture 1668 - RTV Šumadija - 30 koncerata za 30 godina Nevernih beba ...prvi konce_ - www.youtube.com
Nešto više – Neverne bebe
sb
Nešto više – Specijalna bolnica Bukovička Banja