RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Vučić u Tjenđinu – otvaranje Ekonomskog foruma i sporazumi sa provincijom Hebej i „Hbisom“

Screenshot_2018-09-19 Vučić u Tjenđinu – otvaranje Ekonomskog foruma i sporazumi sa provincijom Hebej i Hbisom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“ u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, posle čega je usledio susret sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije „Hbis“, koja je vlasnik Železare u Smederevu.

Tema razgovora bila je dosadašnja saradnja i mogućnosti za njeno dalje unapređenje, a potpisana su dva dokumenta o saradnji.

Guverner provincije Hebej rekao je da je zajednički cilj da Železara u Smederevu dobro radi i funkcioniše i da će učiniti sve što smatraju da je neophodno, i što Vlada Srbije smatra neophodnim, da bi Železara radila kako treba.

Vučić je uzvratio da je i njemu drago što Železara sada dobro radi, što je povećala kapacitet proizvodnje za 30, a profit za 39 odsto. Dodao je da je juče na sastanku sa predsednikom Si Đinpingom najviše pažnje posvećeno upravo Železari, odnosno da je Si o njoj govorio kao o nečemu što doživljava i emotivno, a ne samo kao ekonomski projekat.

Razgovaralo se i o drugim mogućim projektima u Srbiji, od kojih je najvažnija mogućnost da kompanije iz Hebeja izgrade industrijsku zonu u Beogradu.

U prisustvu predsednika Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je Memorandum o razumevanju o kinesko-srpskom industrijskom parku u Smederevu sa provincijom Hebej.

Takođe je potpisao i Protokol o razumevanju Ministarstva privrede i „Hbisa“.

Usledio je ručak sa kineskim kompanijama koje su zainteresovane da ulažu u Srbiji.

Vučić se u Tjenđinu sastao i sa predsedavajućim Foruma Klausom Martinom Švabom, kao i sa šefom diplomatije Norveške Brge Brendeom.

Predsednik Srbije će kasnije razgovarati i sa kineskim premijerom Li Kećangom o ekonomskoj saradnji pre svega u oblasti inovativnih tehnologija, kao i o mogućnosti da Kina pomogne Srbiji u inovacionim tehnologijama i razvoju novih visokotehnoloških proizvoda.

Predviđeni su susreti i sa predsednicima Estonije, Letonije i Samoe.

izvor – RTS,Tanjug