RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Nagrade za najkvalitetnije prirodne voćne rakije Šumadije

šumadijska ščjiva

U subotu će na 15. Poljoprivrednom sajmu u Kragujevcu, u okviru projekta “Šumadijska šljiva“ biti dodeljene nagrade i priznanja najbolje ocenjenim proizvođačima prirodnih voćnih rakija i svečano će biti predato 15 agrometeoroloških stanica u vlasništvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac.

Tročlana komisija eksperata ocenjivala je 47 uzoraka, koje je prijavilo 19 registrovanih proizvođača prirodnih voćnih rakija i izabrala apsolutne šampione u kategoriji šljivovice, kao i šampione grupe u kategoriji rakija od kajsije, kruške i dunje. Ocenjivanje kvaliteta prirodnih voćnih rakija registrovanih proizvođača je organizovala Regionalna asocijacija proizvođača rakije «Šumadijska rakija» uz podršku Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nastup Asocijacije ,,Šumadijska rakija” kao i svi prateći događaji na Poljoprivrednom sajmu u Kragujevcu  organizovani u okviru projekta “Šumadijska šljiva“ koji se realizuje u okviru programa “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji”. Projekat finansira Švajcarska Vlada, a sprovodi konzorcijum partnera koji čine NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija). Vodeći partner na projektu «Šumadijska šljiva» je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, dok su projektni partneri Grad Kragujevac, opštine Aranđelovac, Topola, Rača, Knić i Batočina, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kragujevac i Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija“.

Jedna od ključnih aktivnosti projekta «Šumadijska šljiva» je i uspostavljanje Prognozno – izveštajnog sistema na teritoriji Šumadijskog okruga pa je tokom realizacije projekta izvršena nabavka 15 agrometeoroloških stanica koje su kompatibilne sa agrometeorološkim stanicama koje funkcionišu u okviru postojećeg prognozno-izveštajnog sistema na nacionalnom nivou. U skladu sa geografskim i klimatskim karakteristikama teritorije, proizvodnim, tržišnim i kriterijumom ravnomerne teritorijalne pokrivenosti, realizovana je instalacija agrometeoroloških stanica na teritoriji Šumadijskog okruga. Projektom je predviđena predaja agrometeoroloških stanica u vlasništvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac, koja će od sada biti nosilac aktivnosti podrške proizvođačima voća sa teritorije Šumadijskog okruga u okviru uspostavljenog prognozno izveštajnog sistema.