RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Projekcija dokumentarnog filma Arsen Karađorđević

arsen-1b

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje i projekciju dokumentarnog filma „Arsen Karađorđević“ LHS Studija u režiji Boška Milosavljevića.

Film iz 2014. godine, «Arsen Karađorđević» je filmska priča o knezu iz dinastije Karađorđević, Arseniju Arsenu Karađorđeviću, (1859-1938) rođenom bratu kralja Petra Prvog, ratniku ovenčanom brojnim odlikovanjima, čoveku neverovatne hrabrosti i avanturisti koji je obišao čitav svet. Bio je pripadnik Legije stranaca u Vijetnamu i Alžiru, oficir Drugog argunskog kozačkog puka sa kojim je ratovao protiv Japanaca i istakao se u bici kod Mukdena 1905. godine, komandant jedine srpske konjičke divizije u Balkanskim ratovima. Njegove ljubavne afere služile su žutoj štampi u Petrogradu da podigne tiraž ali i opiše neverovatne događaje u kojima je knez Arsen učestvovao. Legendarni dvoboji u kojima je učestvovao obeležili su prelaz iz devetnaestog u dvadeseti vek kao jedno veoma opasno ali i neverovatno romantično vreme. Dužina filma je 32 minuta (producent: Milan Kićevac, montaža: Goran Mijić, direktor fotografije: Dušan Petković, izvršni producenti: Marko Beatović, Vladimir Backović, Milan Kićevac i Boško Milosavljević.

Dokumentarci LHS Studija o generalu Vrangelu i maestru Rakitinu, izazvali su veliko interesovanje aranđelovačke publike.
Režiser i izvršni producent LHS Studija, Boško Milosavljević, posle projekcije govori o filmu i izdanjima Izdavačke kuće „Bernar“.
(Boško Milosavljević je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio je Treću beogradsku gimnaziju, diplomirao na Beogradskom univerzitetu na smeru srpska književnost i jezik. Pet godina je radio na televiziji ,,Braća Karić“. Režira kratkometražne igrane i dokumentarne filmove. Urednik je biblioteke ,,Čisti ponedeljak“, u izdavačkoj kući ,,Bernar“, koja se prevashodno bavi ruskim piscima i ruskom emigracijom, ali i evropskom, američkom i srpskom literaturom.)

Promocija filma je u petak 30. marta u 18 časova, u čitaonici Biblioteke.