RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Novi Pravilnik o klasifikaciji pšenice za kvalitetniji hleb

hleb

Vlada Republike Srbije usvojila je novi Pravilnik o klasifikaciji pšenice, koji predviđa da se samo visokokvalitetno zrno te žitarice može koristiti u proizvodnji hleba i pekarskih proizvoda.

Potrošnja osnovne životne namirnice u Srbiji dostiže količinu od blizu 650 hiljada tona, zbog čega je neophodno da se suzbiju sumnje u kvalitet hleba. Država je definisala pravilnik o razvrstavanju pšenice po kvalitetnim grupama. On je na snazi od 1. januara, a prvi put biće primenjen od žetve 2018. godine, odnosno jula meseca.

Tada će se jasno klasifikovati pšenica, odnosno napraviće se razlika u ceni između pšenice koja je za ljudsku ishranu i one koja se koristi za druge svrhe.

Do sada se sva pšenica otkupljivala po istoj ceni. Cilj ove novine je da se suzbiju sumnje u kvalitet hleba. To znači da će pšenica koja je namenjena za ishranu biti skuplja.

Razlog za donošenje pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina je taj što se na srpskom tržištu do sada nije pravila selekcija.

Takva praksa odražavala se na kvalitet proizvedenog hleba, jer se uglavnom koristilo brašno nižeg kvaliteta.

Pravilnik strogo propisuje sastav i vrstu brašna koji bi trebalo da se nađe u vekni osnovne životne namirnice. Primera radi, da bi se hleb nazvao ražanim, potrebno je da ima najmanje 70 odsto ražanog brašna. Kukuruzni hleb mora imati 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb treba da sadrži 30 odsto heljde.

Većina kragujevačkih proizvođača hleba i peciva nije želela da govori na ovu temu. Jedna od retkih pekara čija su vrata otvorena za svaku vrstu direktnih pitanja o kvalitetu proizvoda je „Katarina“ u kojoj su nas uverili da se poštuju standardi o kvalitetu i ispravnosti proizvoda.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije godinama pokušava da utiče na proizvođače pekarske industrije da poštuju pravila koja se odnose na kvalitet brašna, na koji su proizvođači ranije imali niz uloženih žalbi i zahteva za odlaganja njegove primene.

Početkom godine odlukom Vlade Republike Srbije, na snagu su stupila pravila o klasifikaciji pšenice čiju bi primenu treblo da kontrolišu zajedno Poljoprivredna komora i nadležne inspekcije.