RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo prvi javni poziv za IPARD sredstva

traktor

Srbija je, posle osam godina, počela da koristi predpristupna bespovratna sredstava EU za poljoprivredu – IPARD od 175 miliona evra.

Novac je namenjen malim i srednjim poljoprivrednicima, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo prvi javi poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se mogu podneti do 26. februara.

Nedimović je rekao da je srpskim poljoprvirednicima na raspolaganju ukupno 225 miliona evra do 2020, pošto od EU možemo da dobijemo 175 miliona evra, uz nacionalno učešće od 50 miliona evra, kao i da je planirano da se u 2018. povuče između 40 i 45 miliona evra.

„To nam stoji na raspolaganju kada je reč o opremi, mehanizaciji i traktorima, a isto tako i objektima namenjenim prerađivačkoj industriji i skladišnim kapacitetima. Dakle, sve što je najpotrebnije srpskom poljoprivredniku, pre svega mislim na male i na srednje. Ovo se ne odnosi na one velike proizvođače i oni nemaju pravo da učestvuju.

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

„Posle dugog iščekivanja i ogromnog nepoverenja kod poljoprivrednika da će do IPARD-a uopšte i doći, mnogo se pričalo o tome u proteklih osam godina… , mogu da kažem da smo započeli ovaj postupak i objavljen je danas javni poziv za nabavku mehanizacije. Možemo slobodno da kažemo da je Srbija počela da koristi platforme i sredstva koje obezbeđuje EU za poljoprivredu“, naglasio je ministar.

Nedimović je najavio da će javni poziv za kupovinu novih traktora biti raspisan 4. januara, a rok za podnošenje zahteva biće do 26. februara.

Naglašava da je jako važno to što smo počeli da koristimo IPARD, jer tom akreditacijom pokazujemo ozbiljnost kao država.

Nedimović kaže da za opremu i mehnizaciju mogu da konkurišu poljoprivrednici za sve vrste proizvodnje, samo što imaju određena ograničenja u pogledu miminalnog poseda, zatim da li je reč o žitaricama, voću ili povrtnjaku…

Prema njegovim rečima, postoji minimalan i maksimalan obuhvat u pogledu veličine parcele i prinosa koji se ostvaruje, da bi mogli poljoprivrednici da konkurišu.

„Ovi minimumi su jako niski, tako da veliki broj poljoprivredika može da dobije sredstva, dok smo gornje limite postavili upravo da ne bi veliki pokupili novac malim poljoprivrednicima“, rekao je Nedimović Tanjugu.

Kaže, da je kod kupovine predviđeno najmanje dva hektara, kao i da oni koji ga tako kupe neće moći pet godina da ga otuđe, pošto su dobili dosta bespovratnog novca za tu namenu.

Nedimović je rekao da je IPARD važna zato što je dodatni izvor finansiranja za nabavku onoga što je najpotrebnije poljoprvirednicima, kao i zato što je država prihvatila procedure i standarde,koji funkcionišu u najsavremenijm poljoprivrednim ekonomijama na prostoru EU, u pogledu apliciranja i kontroli trošenja sredstava.

„Važno je da se uvek zna da neka mera prozivodi efekat, a ne da to bude posledica proizvoljnosti različitih pojedinaca“, dodao je Nedimović.

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove (troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije).

Detaljan tekst javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Informacije u vezi sa raspisanim javnim pozivom mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede 011/2607960; 2607961, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/3020100; 3020101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

izvor – b92