RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Debata o GMO u Srbiji

gmo

Dok se u Srbiji više govori o otvaranju poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, zatvaranje jednog je tema poslednjih dana a odnosi se na promenu restriktivnog Zakona o genetski modifikovanoj hrani.

Moramo regulisati sve vidove rada sa GMO, eksperimentalni rad, stavljanje u promet i uopšte uvođenje u životnu sredinu, bilo da su u pitanju ogledna polja ili komercijalno gajenje. To ne podrazumeva momentalnu dozvolu stavljanja u promet“, kaže savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vanja Kojić. Članstvom Srbija može da ostavi na snazi zabranu proizvodnje takve hrane, ne i njen uvoz.

U EU, 19 članica je zabranilo uzgoj, ne i promet GMO. U hrani za životinje učestvuje u velikom procentu, ali pravilo je da meso dobijeno od životinja hranjenih genetski modifikovanom hranom nije modifikovano.

Proizvodnja stočne hrane je jedna od retkih koja se u najvećoj meri oslanja na domaće sirovine. Srbija je jedina koja ima nemodifikovanu soju dovoljnu za sve svoje potrebe.

Protivnici i pristalice GMO dele jedan stav. Genetski modifikovani proizvodi trebalo bi da budu jasno obeleženi, što za sada nije obaveza, nego stvar dobre volje.

izvor – RTS