RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Predstavljen dvobroj časopisa 1804

Predstavljen dvobroj časopisa 1804
Screenshot-2017-9-29 RTV Šumadija - Promocija časopisa 1804 - YouTube

Udruženje građana „Baština i budućnost Arandjelovac 1859“ organizuje i ove godine manifestaciju Nagrada „Mile Nedeljković“, u čast priznatog etnologa koji je veliku pažnju u svojim naučnim radovima posvetio i ovom delu Šumadije.

Mile Nedeljković je svojevremeno podržao ideju i pomogao osnivanje časopisa 1804, koji već 12 godina izdaje „Zadužbinsko društvo Prvi srpski ustanak“ iz Orašca.

Promocija dvobroja časopisa u čijem je fokusu istorija, tradicija i izdavaštvo održana je u parohijskom domu Vrbičke crkve. Na tribini su govorili urednici, među njima i profesorka Tamara Janković koja je predstavila sadržaj i strukturu ove vredne publikacije.

Dr Branko Zlatković , odgovorni urednik i utemeljivač časopisa 1804 govorio je zainteresovanoj publici pored ostalog i o godišnjici smrti, odnosno ubistva  Vožda Karađorđa i kako su se istaknute ličnosti u doba Miloša Obrenovića odnosile prema toj temi – kao što su Vuk Stefanović Karadžić i Sima Milutinović Sarajlija

Nakon nastupa ženske pevačke grupe kulturno umetničkoog društva Elektroporcelan, o žitijima i zanimljivim biografijama od junaka do pesnika i naučnika, o tipovima autorskih pristupa  govorio je i dr Ivan Zlatković, takodje urednik časopisa i autor izuzetnog scenskog prikaza „Voždov san“ o smrti Vožda Karadjordja koji je izveden na Sretenje ove godine.