RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Sećanje na stradale i prognane u „Oluji“

Tan2015-8-5_114422130_9

Danas  se obeležava  Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“ 1995. godine.

Državni vrh Srbije i Republike Srpske kao i predstavnici SPC odaće počast žrtvama „Oluje“ na stadionu fudbalskog kluba „Veternik“. Centralnoj manifestaciji prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će se pre toga sastati sa predstavnicima Srba iz regiona.

U Kninu se sprovode poslednje pripreme za praznik koji nosi naziv Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Ove godine, bez Tompsonovog koncerta u Kninu. On će nastupati u Slunju, u organizaciji Ministarstva branitelja. U Kninu će svirati Prljavo kazalište. Uz njihove pesme će, posle održane sednice, slaviti hrvatski zvaničnici zajedno sa građanima.

„Trebalo bi samo malo veselije da bude. Muzike više i tako, to stvara jedan ugođaj, raspoloženje, a ne samo marširanje“, kažu meštani koji očekuju „lep i dobar program“.

U Hrvatskoj se pitanje povratka Srba retko, ili gotovo nikad ne otvara. Za istoričara Milana Gulića, koji je u Srbiju došao 1995. u koloni, to je jedna od najvažnijih tema.

„Jasno je da se radi o jednoj sistematskoj politici da se ti ljudi ne vrate. Mislim da je kamen temeljac te politike, osim da se ljudima onemogućava da rade, da je kamen temeljac oduzimanje stanarskog prava“, rekao je Gulić.

Tek kada se u Hrvatskoj stiša slavlje, dolazi vreme za novi dijalog, poručuje Zajednica Srba iz Hrvatske i BiH.

„Sve je veći broj onih koji se iz straha izjašnjavaju ili kao Hrvati ili se ne opredeljuju uopšte, ne izražavaju svoje ni političko ni bilo koje drugo mišljenje“, ističe Zoran Subotić iz Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglašava da je problem u tome što ima dosta pitanja, a da se o njima ne razgovara.

„Postavljamo im pitanje penzija, nestalih i sa jedne i sa druge strane, osumnjičeni za ratne zločine, dugovanja firmi, sukcesije, imovine privatne i preduzeća. Ima mnogo tema a mi te teme ne otvaramo“, rekao je Dačić.

Ipak, iako se u avgustu retorika između Hrvatske i Srbije po pravilu zaoštri, neki vide i šansu da se baš sada otvore sporne tačke.

„Čini mi se da se po prvi put otvorila neka šansa da u direktnom dijalogu i razgovoru Beograda i Zagreba se pronađe nekakav put… Uvek postoji nešto što iskrsava, ali kada govorimo o taksama čini se da su takse preplavile medijsku sferu više nego ‘Oluja'“, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

U akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ ubijeno je 2.000 Srba, a 800 je nestalo. Sa prostora Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije proterano je oko 220.000 Srba, a njihova imovina uništena.

izvor – RTS