RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Stiže još jedan vreli talas

DSC_0048-2_resize_resize

Nakon kišovitog vikenda i kratkog zahlađenja od četvrtka u većem delu Srbije očekuje se sunčano vreme i visoke temperature.

RHMZ upozorava i na visok UV indeks.

Republički Hidrometeorološki zavod upozorio je da će do utorka 11. jula u većini mesta Srbije temperatura biti između 32 i 36 stepeni, a u nedelju, ponedeljak i utorak ponegde i do 38 stepeni Celzijusovih.

RHMZ je na svom sajtu izdao upozorenje da se topli talas u trajanju od najmanje pet dana od četvrtka očekuje na teritoriji cele Vojvodine, a talas vreline od subote će preplaviti i Beograd, Šumadiju, Pomoravlje, jug i jugoistok Srbije. 1611172698595ccdf4af2d1879004516_v4_big

Upozorenja na topli talas u trajanju od najmanje pet uzastopnih dana označava da s obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava, objašnjava se na sajtu RHMM i savetuje: „Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena“.

Već u četvrtak će zbog visokih temperatura na teritoriji cele Srbije biti na snazi žuti meteo-alarm koji označava potencijalno opasne vremenske prilike. U petak će u većem delu zemlje biti aktivan narandžasti meteo-alarm, što znači da su prognozirane opasne vremenske prilike.

Uz tropski talas do utorka moguća je retka pojava lokalnih pljuskova s grmljavinom.

U utorak se očekuje kratkotrajno osveženje u severnim krajevima, a potom zahlađenje s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

izvor – RHMZ