RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Besplatna analiza zemljišta za poljoprivrednike

traktor

Mera kontrole plodnosti zemljišta koju obavlja PSSS KG kasno je objavljena, besplatna je za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i traje do 1. avgusta.

Poljoprivrednici sa područja Opštine Aranđelovac mogu se u Prvoj  Mesnoj zajednici prijaviti za ovu meru, a jedini uslov je da su u aktivnom statusu i obavljaju biljnu proizvodnju. Agrohemijska analiza zemljišta aktuelna je 10-ak godina a tek je 20 % gazdinstava iskoristilo ovu besplatnu meru. Analiza je obavezna jer po Zakonu, ne rađenjem ove mere aktivno gazdinstvo može preći u pasivan status. Voćne vrste imaju posebne zahteve u hranivima, zbog čega je značajno uraditi ph vrednost zemljišta.

U Aranđelovcu je osnovano i uspešno radi udruženje „Malinari Aranđelovac“, a savet je da svi koji planiraju da oforme zasad malina, ispitaju ph vrednost jer malina ne podnosi kiselo zemljište.

Za formiranje višegodišnjih zasada kontrola plodnosti je neophodna zbog Ministarstva poljoprivrede kako bi se obezbedili podsticaji, i zbog pretpristupnih fondova, koji se otvaraju krajem godine, kaže direktor PSSS Kragujevac Suzana Nešković. Uzimanje uzoraka ogarničeno je do 1.avgusta, da bi do 15.avgusta bila obrađena dokumentacija ,izdate preporuke proizvođačima i poslato Ministarstvu poljoprivrede, koje podatke unosi u jedinstvenu bazu gazdinstava, koja su koristila ovu meru.