RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Aleksandar Vučić položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike

Vucic-polozio-zakletvu

Aleksandar Vučić stupio je danas na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu.

Tekst zakletve koju je Vučić položio glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.

Želim da podignem Srbiju dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, posle mene, mogu da odu u neslućene visine, poručio je u svom prvom obraćanju kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prestali smo da se molimo bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo u sebe i u Srbiju i na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje, poručio je Aleksandar Vučić u prvom obraćanju u svojstvu predsednika Srbije.

„Na tom temelju nameravam, zajedno sa Vladom Srbije, da nastavim da gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, posle mene, posle nas, mogu da odu u neslućene visine“, poručio je obraćajući se poslanicima i gostima u Skupštini Srbije, a nakon što je položio zakletvu kao novi predsednik.

Zahvalivši najpre svim prethodnim predsednicima Srbije, posebno Tomislavu Nikoliću, on je nabrojao kojih će se principa, načela i zakonitosti držati tokom mandata koji je započeo.

Kako je rekao, nema nikakvu sumnju u to šta nam je činiti, a to, između ostalog, podrazumeva da će krenuti po regionu tražeći novu šansu za sve koji žive na ovom terenu, a s porukom da smo dosta davali smrti, te da je vreme da damo život, da je dosta rušenja na Zapadnom Balkanu, da je vreme da gradimo, da je dosta toga da smo svi zajedno žrtve sopstvenih strahova, već da je vreme da budemo heroji budućnosti u koju verujemo.

„I neću to raditi zato što Srbija od bilo koga strahuje, nego, upravo suprotno, radiću to baš zato što smo svaki strah ostavili iza sebe“, poručio je novi predsednik Srbije.

Najavio je otvaranje unutrašnjeg dijaloga o pitanju Kosova i Metohija, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje.

„Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je i važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima“, rekao je Vučić.

„Srbija posvećena slobodi“ 

Kako je naveo, Srbija je ozbiljna, jaka država, koja može da se odbrani, koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti.

„Da, želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom“, bio je izričit.

Mi ne sumnjamo ni u koga, dodao je, ali i poručio da niko ne treba da sumnja u nas, ni u našu posvećenost miru, ni u našu spremnost da se odbranimo.

„Baš kao što ne treba da bude sumnje ni u evropski put kojem smo se posvetili. I to nije fraza, ili usputna obavezna rečenica koju su svi političari na Balkanu naučili. Želimo da gradimo demokratsko društvo i baš taj i takav tip društva jeste osnovni razlog našeg upornog i istrajnog opstajanja na evropskom putu. Nastavićemo taj put, ne moleći nikoga ni za šta, ali čvrsto verujući u sebe i reforme koje možemo i moramo da uradimo. Opet, ne zbog Evrope, već zbog nas“, naveo je Vučić.

Dodao je i da nikome neće poći za rukom da naruši naše iskreno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, te primetio da smo uspeli da odolimo svim pritiscima i tvrdoglavo čuvamo igradimo najbolje odnose sa ruskim narodom i njegovim državnim rukovodstvom.

„Tu politiku Srbija će slediti i u budućnosti. Mi se svojim prijateljstvima ponosimo, a nimalo ne stidimo“, naveo je i dodao da u međuvremenu gradimo srdačne i veoma tople prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom, da smo uspostavili nove odnose sa Indijom, unapredili sa Japanom i Južnom Korejom, a da još mnogo truda moramo da uložimo u strateško popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Onaj ko ne bi gradio prijateljstvo sa Amerikom, bez obzira na naše razlike po pitanju Kosova i Metohije, činio bi veliku grešku i napravio bi ogromnu štetu našoj Srbiji. To, svakako, neću da učinim“, poručio je Vučić.

„Hoćemo Srbiju otvorenu za sve“ 

Mi hoćemo otvorenu, široku Srbiju, Srbiju za sve, spremnu na saradnju, željnu rada i novih prilika, za novi rad, rekao je, dodajući i da hoćemo Srbiju različitih nacija, koje žive u miru i slozi, hoćemo ljude koje nećemo prepoznavati samo po njihovoj veri, već po poštenju i marljivosti.

Od Vlade i Skupštine tražiće da se reforme nastave ubrzano, među kojima su u pravosuđu verovatno najneophodnije, ali nikako i jedine, a tražiće i da svi zajedno nastavimo sa svakodnevnim promenama, u svakom segmentu našeg javnog života, kako bi, u najskorije vreme, mogli s pravom i mirno da kažemo – mi, Srbija, jesmo i Evropa i svet, po svakom standardu koji u Evropi i savremenom svetu postoji.

Kako je rekao, njegovo je da pronađe put, da ide njime i da ga pokaže drugima.

„Hoću da kažem – koliko god da želim jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, ne mogu do nje sam. Potrebna nam je energija, snaga, volja i jasna vizija takve Srbije, u svakom njenom građaninu, u čitavom narodu koji je, dajući mi ovaj mandat, već odlučio da krene na taj dalek i težak put“, rekao je Vučić u Skupštini.

U tom smislu nam je, kako je naveo, potrebno zajedništvo, u istom cilju, u istoj veri i u istoj količini napora uloženog u njegovo ostvarivanje, zajedništvo oslobođeno dnevnih, partijskih, ideoloških i bilo kojih drugih razlika, i ja ću, svom svojom snagom, raditi na tom zajedništvu.

„Na zajedništvu i jedinstvu onih koji vole Srbiju, onih kojima je Srbija preča i od ličnih i od partijskih interesa“, zaključio je te poručio da će zajedništvo tražiti svakog dana, da će ga zahtevati, boriti se za njega, te dodao na to kratko objašnjenje.

„Nije ono potrebno meni lično, politički sam se ostvario, odavno, na izborima, sve političke ambicije sam iživeo, oborio sve izborne rekorde, nemam više šta da dohvatim na tom nebu, ali, to zajedništvo, potrebno je Srbiji, i svakom čoveku u njoj.“

„Nema slobode i napretka u podelama“

Ovo pre svega zato što, kako je rekao, podeljena i interesima razdrobljena Srbija ne može da stigne nikuda, jer nema slobode u podelama i nema napretka, u svađama.

„Nema cilja u izmaglici sukoba, nema rezultata bez međusobnog poštovanja. Ne vidi se, ne može da se prepozna, nejasan je i, samim tim, nedostižan. Moja je dužnost zato i to jedna od prvih – da to kažem. Baš kao što mi je dužnost da kažem i mnogo teže stvari, i da čujem sve one koje nisu dobre po mene“, poručio je Vučić.

Kako je naveo, velika je stvar što smo rekli istinu bez obzira na to što toliko njih nije htelo da je čuje i što smo počeli da se menjamo, da menjamo sebe i da menjamo Srbiju.

„Priznali smo da nismo nikakav izabrani narod, da nismo ni najveći ni najpametniji, da ne živimo ni na kakvom nebu, već ovde, u našoj Srbiji, i da će nam u njoj biti upravo onako kako smo zaslužili, svojim radom“, primetio je, a zatim naveo:

„Prestali smo da čekamo, počeli smo da tražimo. Prestali smo da se pravdamo, počeli smo da prihvatamo odgovornost. Prestali smo da se krijemo, počeli smo da izlazimo na crtu svakom izazovu. Prestali smo da tražimo krivce i izgovore, počeli smo da otkrivamo greške u nama. Prestali smo da se nadamo da će nam neko nešto dati, počeli smo da verujemo da možemo da stvorimo. Prestali smo da verujemo u smrt i rat, počeli smo da verujemo u život i u težak rad. Prestali smo da se molimo bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo u sebe i u Srbiju, i na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti i budućnosti ove zemlje.“

Obećao je i ubuduće težak rad, posvećenost tome, te zdrav razum koji nam govori da se prilike kriju u preprekama koje su pred nama, i sreća koju zaslužujemo, osvajamo, svojim teškim i neprestanim radom.

„I kada prihvatimo to, ta prosta pravila, moći ćemo da rešimo sve zadatke koji su pred nama, a čiji je broj i te kako velik“, naveo je Vučić nabrajajući te ciljeve:

Mir – stalni, stabilni, plodonosni mir, u Srbiji i u celom regionu, zbog kojeg će, obećao je razgovarati sa svakim, nuditi rešenja, insistirati na dijalogu i kompromisu, jer duboko veruje da je on osnova svakog napretka, svakog uspešnog posla i bezbedne budućnosti.

„Da bismo uspeli da sačuvamo sebe, moramo da razgovaramo sa svima, ali i da jačamo svoje odbrambene kapacitete, jer samo tako možemo da sačuvamo zemlju od onih koji nam svakodnevno prete, javno i otvoreno, ali i tiho i prikriveno“, rekao je Vučić te dodao da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, i da baš takva i samo takva Srbija može biti na ponos svim njenim građanima.

Srbija želi sama da brani svoje granice

Zbog toga, kako je objasnio, Srbija želi sama da gradi i obezbeđuje svoju odbranu, svoje granice, zemlju, vazduh i vodu, zato ne želi da ulazi u vojne alijanse i paktove i učestvuje u akcijama protiv nekih drugih naroda i država, „kao što su neki od njih učestvovali u agresiji na našu Srbiju“.

„Želimo da budemo svoji na svome, da imamo dobro opremljenu i modernu armiju, srpsku vojsku, koja može i zna da sačuva i odbrani ono što je naše. Mi tuđe nećemo, ali svoje nikome nećemo dati. I bićemo jaki, dovoljno jaki da to možemo i da učinimo. Politika vojne neutralnosti biće politika koju ću štititi, ali i saradnja sa svima čiji deo ne želimo da budemo, ali imamo obavezu da gradimo drugačije i bolje odnose“, poručio je Vučić.

Govorio je o povezivanju tržišta Zapadnog Balkana, ali i o tome da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer, kako je objasnio, time štitimo naše Srbe i time čuvamo i branimo mir.

Bolje je da meni bude teško, da se ponekad osećam i poniženim, ali je mnogo važnije da Srbija ne bude unižena i da ljudi u našoj zemlji imaju mir i spokoj, rekao je Vučić.

Zahvalivši na kraju obraćanja svim građanima na ogromnoj podršci, na nadi i veri u drugačiju i bolju budućnost, Vučić je rekao da veruje da će upravo uz njihovu pomoć umeti da odgovori na svako pitanje i na svaki zahtev, na svaki izazov koji je pred njim, zaključivši:

„Zato što, a rekao je to Lao Ce, to što te neko voli, daje ti snagu, a to što ti nekoga voliš, daje ti hrabrost. A ja ovu zemlju volim, iznad svega. I to će me činiti veoma hrabrim predsednikom. Sve ostalo, na meni je da zaslužim.“

izvor – RTS