RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Još jedan podsticaj za medije ove godine

nino-brajovic-620x350

Važan posao u ministarstvu kulture i informisanja jeste što hitnija izmena zakona  o javnom informisanju u delu utvrdjivanja projektnog sufinansiranja medija, rekao je  za RTV Šumadiju Nino Brajović, državni sekretar za informisanje i naglasio neophodnost uvodjenja kaznenih odredbi za starešine lokalnih samouprava ili državnih institucija koje ne raspisuju konkurse za sufinansiranje medija.

„Borimo se da, osim obaveznosti,  postoji donji prag izdvajanja novca – da se propiše minimum i da se unapredi sastav komisija“, kaže Brajović. On obrazlaže da tek 10 odsto lokalnih samouprava izdvaja pristojan novac za finansiranje medija, a prosek u Srbiji je 0,37 odsto lokalnih budžeta. Stav ministarstva je da ta sredstva treba da se utrostruče – na najmanje 1 odsto, naglašava državni sekretar i dodaje da ono što je potrebno gradjanima na ovako siromašnom medijskom tržištu, mediji ne mogu da urade. Prihod od 160 miliona evra od marketinga je najniži u poslednjih 15 godina, i mi hoćemo da kroz sufinansiranje podržimo i pomognemo medije.

Osim konkursa koji se upravo realizuju, Brajović najavljuje još jedan do kraja ove, za narednu godinu, što je preporuka i lokalnim samoupravama.

„Time uvodimo novu praksu da se novac poreskih obveznika medijima dodeljuje početkom godine. Ubrzano sprovodjenje konkursa obezbediće pola milijarde dinara više nego prošle godine, što će za medije biti veoma značajno“ kaže on.

Brajović je najavio donošenje nove Strategije razvoja javnog informisanja od 2017 – 2022, koja će biti razvojni dokument i trasirati pravce razvoja u medijskom sistemu