RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Najviše štete mraz naneo jagodama

w8q2o1

Prema podacima PSSS Kragujevac, aprilski mraz najveću štetu na području Šumadijskog okruga naneo je zasadima jagode koji nisu bili prekriveni agrotekstilom i gde su biljke bile u dobroj formi tako da je rod desetkovan.

Malina koja rađa na izdancima iz prethodne godine oštećena je 50-60%, dok su zasadi vinove loze,u opštinama Aranđelovac i Topola, nezavisno od sorte oštećeni a posebno nadzemni izdanci. Procenat oštećenja od niskih temperatura za ovo doba godine nastao je kao posledica mikroklimata. Preteranom primenom agrotehnike i mineralnih đubriva, na bazi azota došlo je do stvaranja krtosti, što je uticalo na to da su biljke izgubile prirodnu otpornost.

Ove godine vegetacija je ranije krenula u odnosu na prethodne godine, a u momentu kada su se javile niske temperature, većina voćnih vrsta završila je svoj period cvetanja.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Kragujevac Violeta Petrović Luković smatra da je, da bi se biljke na vreme zaštitile potrebna primena hormonskih i antistres aparata, ali da je pre svega bitno planski odabrati teren na kome će voćni zasad biti formiran.