RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Akcija adaptacije kuće Danka Popovića

danko-popovic-2_320x160

Udruženje poštovalaca dela Danka Popovića, uz pristanak porodice, pokrenulo je akciju adaptacije i rekonstrukcije rodne kuće romansijera, pripovedača i esejiste, čije je kultno delo „Knjiga o Milutinu“,svojevremeno proglašeno za nacionalističko, a zapravo je potresna priča o mnogonapaćenom srpskom seljaku.

Cilj je dvostruki – moralni i civilizacijski dug prema velikom piscu i praktični, kako bi se u njegovom domu organizovale kulturne manifestacije. Renovirani dom Danka Popovića pretvorio bi se u kulturni centar,,u kome će, pored eksponata iz ličnog života pisca, biti i njegova književna zaostavština, uz elektronsku prezentaciju njegovog dela, skeniranje tekstova i rukopisa koji su iza njega ostali.

Idejno rešenje uradio je atelje Miše Veličkovića a do sada je urađen kompletno novi krov, oluci, uvedena voda. Početna sredstva obezbedilo je Dunav osiguranje. Udruženje je sa projektom apliciralo kod Opštine Aranđelovac, a očekivanja su da sledeće godine bude urađena unutrašnjost i fasada.

Živomir Popović, akademski slikar, sin Danka Popovića smatra da blizina Bukovičke crkve i Narodnog muzeja, su pogodan ambijent da obnovljena kuća pisca, koja je dedovina ove porodice, iz davnih vremena bude inicijalno mesto okupljanja umetnika, ali i prilika da se posetioci osvrnu na bogato stvaralaštvo i zaostavštinu njegovog oca.